The Ice Road

USA 2021. Regi, manus: Jonathan Hensleigh. Med: Liam Neeson, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Amber Midthunder. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.43.

”Nu är jag förbannad!” morrar Liam Neesons ärrade lastbilschaufför Mike McCann när han halvvägs in i filmen insett att han inte bara har naturkrafterna mot sig utan också en djävulsk konspiration. Överraskad? Knappast. Med kassasuccén TAKEN (2008) tog Neeson över Charles Bronsons mantel som Mr Vanlig Hederlig Amerikan som bara vill leva sitt vanliga hederliga amerikanska liv. Tills han blir offer för ondskefulla skurkar som gör honom förbannad. Heligt jävla förbannad.

Den rasande Mike och krigsskadade brorsan Gurty (Marcus Thomas) kör en av tre lastbilar med livsviktig utrustning för att rädda en grupp gruvarbetare instängda i ett schakt efter en gasexplosion. Och de kör på en väg över frusna sjöar som krävt många liv. Vägen har därför fått ett namn. Inte ”Route of Tears”. Inte heller ”Highway to Hell”. Utan ”THE ICE ROAD!”, får vi reda på i förtexterna. Några poetiska ambitioner har filmen sannerligen inte, det syns även i regissörens märkliga ointresse för vinterlandskapets visuella möjligheter.

Fast också som råbarkad kött-och-potatis-action kommer filmen till korta. Handlingen är uppenbart inspirerad av Henri-Georges Cluzots klassiker FRUKTANS LÖN (La salaire de la peure, 1953), men de fysiskt livsfarliga stuntinslagen med riktiga lastbilar har ersatts av datoranimerade effekter. Synbart taffliga i många fall. Om inte annat borde det göra den actionsugne biobesökaren förbannad.

Intrigen är därefter, och man behöver knappast vara en kriminell Einstein för att se hur skurkarnas plan är så svag att den är dömd att misslyckas. Särskilt som den får Neesons rollfigur att lägga in en extra växel i vredens lastbil.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-07-30.