Stormningen av Kapitolium

USA 2021. Four Hours at the Capitol. Regi: Jamie Roberts. Med: Michael Fanone, Lisa Blunt Rochester, Igor Bobic, Buddy Carter. Längd: 1.32. SVT Play.

Det dröjde bara 30 år efter andra världskriget innan nazister åter marscherade på Europas gator. I Storbritannien som National Front (se dokumentären White Riot på SVT Plus), i Frankrike som Front National. Medlemmarna heilade öppet, men rörelserna var noga med att inte kalla sig nazister, ja inte ens rasister. De var nationalister, patrioter, folkets spontana röst mot den påstått verklighetsfrånvända eliten – socialister, liberaler, journalister, kulturarbetare – men aldrig den ekonomiska eliten.

Utan uniformer och armbindlar lyckades man omförpacka ideologin för generationer som bara sett nazister som löjliga seriefigurer på film. Snart kopierades receptet av deras själsfränder, bland andra Sverigedemokraterna. Och  med lögnen som vapen försöker rörelserna nu ta kontroll över såväl verklighetsbeskrivningen som historien, något Ola Larsmo skriver om i sin senaste bok: Tio lektioner i svensk historia.

Dokumentärfilmaren Jamie Roberts (Murdoch: Den dolde makthavaren / The Rise of the Murdoch Dynasty, 2020) visar konsekvenserna av lögner som QAnon och ”det stulna presidentvalet” i Stormningen av Kapitolium. Filmen bygger på nytt bildmaterial och ljudupptagningar från Trump-anhängare med mobiler, fotojournalister och kongresspolisernas kroppskameror. Till det lägger Roberts intervjuer med många av de som var i centrum för händelserna: politiker, upprorsmakare och poliser.

Trump-trogne republikanen Buddy Carter avfärdar statskuppförsöket som ”korkat”  eftersom ”vi var på väg att vinna det moraliska kriget”. Men som vi själva kan bevittna, visade den 15 000-hövdade mobben knappast någon moralisk resning när de med olika tillhyggen svor, spottade och pucklade på den svårt underbemannade polisstyrkan. En polis dog, 140 poliser skadades och fyra poliser tog livet av sig strax efteråt.

Kontrasten till den enorma mobiliseringen av polis och militär mot Black Lives Matter-demonstrationen i Washington DC, maj 2020, är slående. Ändå var hotbilden betydligt större då stridsklädda och tungt beväpnande högermiliser som Proud Boys dök upp redan tidigt på morgonen till Trumps möte och sedan ledde attacken.  Poliser som Mike Fanone – själv nära att bli lynchad under en Thin Blue Line-fana – är övertygad om att de inte skämtade när hotade Nancy Pelosi och andra politiker. De var där för att döda.

Det som emellertid gör Fanone mest förbannad är Trumps och hans anhängares fortsatta lögner om att det som hände – och som han själv höll på att bli offer för – egentligen inte hände. Lögnen var nazisternas vapen då, det är det också för deras bruna arvingar idag. Nyligen startade för övrigt Trump ett eget mediebolag med social plattform. Namnet? ”Truth”, förstås.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-10-24.