Watson

Australien/USA 2019. Regi: Lesley Chilcott. Med: Paul Watson. Längd: 1.39.

Han har kallats ”eko-terrorist” av både fiskeindustrin och av miljöorganisationen Greenpeace, som han slängdes ut från 1977 efter att ha varit en av grundarna. I femtio års tid har han stått under åtal för en lång rad svåra brott, inklusive mordförsök. På Japans begäran är han fortfarande internationellt efterlyst som en av världens farligaste brottslingar. Och han har vunnit några av de mest prestigefyllda internationella miljöpriserna.

Den militanta kanadensisk-amerikanska havsmiljöaktivisten Paul Watson, snart 70 år fyllda, och hans organisation Sea Shepherd Conservation Society lämnar ingen likgiltig. I tv-intervjuer jämför han valjägare och hajfiskare med kallblodiga mördare och menar att vi aldrig skulle tolerera liknande jaktmetoder på land. Som bevis visar han blodisande filmer på sprängladdningsförsedda harpuner som exploderar i kroppen på valar och hajar som levande får sina fenor avskurna för att sedan kastas tillbaka i havet mot en plågsam död. Har man en gång sett bilderna glömmer man dem aldrig.

Watson är inte bara en eko-krigare som använder sin flotta som vapen för att ramma fångstfartyg och sabotera deras redskap, han är också en framgångsrik mediekrigare. Skolad i medie- och kommunikationsvetenskap under banbrytaren i ämnet, Marshall McLuhan, har han lärt sig att fakta är underordnat säljande ingredienser som våld, skandaler, sex och kändisar. Våldet och skandalerna klarar han på egen hand, men på de två senare punkterna har han haft draghjälp på sina kampanjer av sexsymboler som Brigitte Bardot och hollywoodkändisar som Martin Sheen och Darryl Hannah.

Med tiden har också han själv blivit en celebritet. Leslie Chilcotts (producent på EN OBEKVÄM SANNING / An Inconvenient Truth, 2006, med UPPFÖLJARE 2017) dokumentär Watson är den fjärde om honom bara de senaste tolv åren. Han har även figurerat i en rad andra naturreportage, som Rob Stewarts SHARKWATER (2006), och varit en publikmagnet under sju säsonger av Animal Planets tv-serie Whale Wars (2008–15). Därför hade det varit intressant att granska även honom och Sea Shepherd, exempelvis för att se varifrån pengarna kommer och hur de används.

Men någon grävande dokumentär är inte Watson, utan ett porträtt av grundarens liv, idéer och kamp. Varken kritiskt eller insmickrande. Han berättar osentimentalt om barndomens många rymningar från en brutal far, fritagningarna av djur från vildmarksfällor och hur han förlorade all rädsla efter en pojklek där han höll på att dö. Det är inte svårt att se hans naturfilosofi och djupa empati för djuren som en reaktion på erfarenheterna under uppväxten.

Mer problematiskt blir det när vi inte får något annat perspektiv än hans på konflikterna med Greenpeace och Sea Shepherds många, kontroversiella aktioner. Men då ska man komma ihåg att tidigare dokumentärer förgäves försökt få kommentarer från hans många och ofta penningstarka motståndare. Sannolikt har regissören Chilcott råkat ut för samma mur av tystnad.

Några av Watsons uttalanden andas flummig naturmystik, men de flesta är ord vi inte kan få nog av i en värld där kortsiktig konsumtion blivit viktigare än att säkra livet för kommande generationer. Trots decennier av ökad miljömedvetenhet accepterar fortfarande mänskligheten att styras av en global politisk-ekonomisk självmordssekt som fortsätter kursen mot undergången. Därför är det viktigare än någonsin att påminnas om att en annan värld inte bara är möjlig utan också akut nödvändig.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-07-16.