Rumänien/Luxemburg 2019. Colectiv. Regi, foto: Alexander Nanau. Med: Narcis Hogea, Catalin Tolontan, Mirela Neag, Camelia Roiu. Längd: 1.49. Premiär på HBO Nordic 2020-06-04.
”Det handlar bara om pengar,” säger en förtvivlad läkare i dokumentären Collective, ”vi är inte människor längre”. Hon talar inte om pandemiskandalen på äldrevården i Stockholm, utan om sjukvården i Rumänien. Men girighetens mänskliga pris i ett dysfunktionellt vårdsystem är lätt att översätta till andra länder, andra skurkar, andra offer.
Den rumänska sjukvårdsskandalen rullades upp efter branden på rockklubben Colectiv i Bukarest den 30 oktober 2015. 27 dog, drygt 180 skadades. Följande veckor dog ytterligare 38 av de skadade, även personer med relativt milda brännsår, på grund av infektionerna de ådragit sig på stans sjukhus.
Någonting var ruttet i landet, och stanken nådde redaktören Catalin Tolontan på Gazeta Sporturilor. (En sporttidning, vilket säger något om den opportunistiska journalistik som dominerat landet också efter kommunistsystemets fall.) Efter tips kartlade tidningens grävande journalister hur landets största tillverkare av desinfektionsmedel spädde ut produkterna och sålde dem till till sjukhus som sedan spädde ut dem ytterligare – ner till en tiondel av den rekommenderade koncentrationen.
Bakteriedödande vätskor blev dödliga drivhus för smitthärdar, vilket förklarar varför Rumänien sedan länge toppar Europas statistik över patienter som infektionssmittats i sjukvården. Vinsten för den mordiska verksamheten gick rakt ner i fickorna på läkemedelsbolag, politiker och sjukvårdsbyråkrater. En av dem blev så rik på pengafifflet att han byggde sig en exklusiv klinik i Schweiz.
Alexander Nanaus (Toto och hans systrar/ Toto si surorile lui, 2014) Collective är en klassisk fluga-på-väggen-dokumentär i all sin lågmälda styrka. Diskret och okommenterat bygger filmen en gastkramande berättelse om en skurkstat-i-staten genom att följa några av händelsernas nyckelpersoner: Den i branden svårt skadade goth-tjejen Tedy Ursuleanu, som poserar naken i gripande fotografier till en uppmärksammad konstutställning om branden. Och Gazeta Sporturilor-redaktionens arbete under ständiga hot med att avtäcka korruptionens omfattning ända in i utbildningssystemet för sjukhusadministratörer.
När regeringspartiet PSD – formellt socialdemokratiskt, i verkligheten en kärna av gamla kommunistpampar under nytt varumärke – byts ut i november 2015 mot en teknokratisk interimsregering följer filmen även den nye hälsoministern Vlad Voiculescu. Som talesperson för canceraktivistgruppen Magicamp hade han hög trovärdighet hos allmänheten, men reformarbetet fick snart mothugg i en förtalskampanj organiserad av PSD och deras trogna medier. Filmen slutar med att PSD återtar makten i en jordskredsseger vid nyvalet i januari 2017.
Trots att ett och ett halvt års klippningsarbete fördröjt premiären och att regeringsmakten åter skiftat i Rumänien, från PSD till liberal-konservativa PNL, så är Collective fortfarande aktuell. Den visar på de dödliga konsekvenserna av ett ekonomiskt-politiskt system som sätter vinster före människor i välfärdssystemen. Och den understryker vikten av en politiskt obunden och kritiskt granskande journalistik, något som under de senaste två decennierna varit under konstant hot från partier med en auktoritär agenda även i västvärlden.
För att citera Catalin Totolan: ”När pressen böjer sig för makten kommer makten att begå övergrepp på medborgarna.”
© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-06-04.