Mysteriet om herr Länk

Kanada/USA 2019. Missing Link. Regi: Chris Butler. Röster i originalversionen: Hugh Jackman, Zoe Zaldana, Stephen Fry. Svenska röster: David Hellenius, Pernilla Wahlgren, Ola Forssmed. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.31.

Att gå på bio kan vara som att sätta sig i en tidsmaskin, om än ibland på fel sätt. Som i Mysteriet om herr Länk. Den är inte bara förlagd till upptäcktsresornas 1880-tal, utan ligger även förbluffande nära den koloniala världsbild som odlades i dåtidens äventyrsberättelser.

Amerikanska dockanimationsbolaget Laika erövrade världen 2009 med Henry Selicks tekniskt innovativa och fantasieggande film CORALINE OCH SPEGELNS HEMLIGHET (2009). I deras bioaktuella femte långfilm återstår bara den tekniska virtuositeten. Saknaden efter Selick, som lämnade bolaget efter en kontraktstvist, blir bara större för varje ny produktion.

Mysteriet om herr Länk är en jorden-runt-jakt mellan överklasskitstöveln Sir Lionel Frost och hans fiende, den om möjligt ännu skitstövligare Lord Piggot-Dunceby. Om Frost lyckas hitta den felande länken mellan apa och människa får han bli medlem i Londons struntförnäma klubb för ”stora män”, något Piggot-Dunceby gör allt för att stoppa med hjälp av yrkesmördaren Willard Stenk. Jakten trappas upp när Frost, med hjälp av änkan Adelina Fortnight, försöker smuggla den siste amerikanske storfotingen under namnet herr Länk till släktingar i Himalaya.

Liksom tidigare håller Laika hög klass i scenografin och i kameraarbetet. Genomtänkta bildkompositioner och avancerade kamerarörelser lägger många arbetstimmar till den redan tidsödande stop-motion-animationen. Men som så ofta idag tycks manuset vara av marginell betydelse.

Speltiden är huvudsakligen en lång transportsträcka med ospännade actioninslag och en osannolik flirt mellan den motbjudande ”hjälten” och den lätt-feministiska änkan. Samt en humor som går från halv- till helkorkad när man ska skämta om livet i ”primitiva” Tibet.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-06-14.