Mary Queen of Scots

Storbritannien 2018. Regi: Josie Rourke. Med: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Guy Pearce. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.04.

Teaterregissören Josie Rourke och manusförfattaren Beau Willimons (House of Cards, 2013–18) film bygger på historikern John Guys biografi Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart. Den berättar om hur Mary I av Skottland (Saoirse Ronan) och Elizabeth I av England (Margot Robbie) kunde regerat i fredlig samexistens hade det inte varit för alla de konspirerande adelsmännen som omger dem.

Ett sådant scenario banaliserar emellertid de religiösa och politiska motsättningarna mellan protestanter och katoliker i de båda länderna, och filmens många poetiska friheter varken övertygar eller engagerar. Snarare framstår de som en banal flirt med filmer och böcker på ”girl power”-tema.

Den djupt troende katoliken Mary blir här en festglad rebelltjej med tuffa örhängen som tänder på konvenansäktenskapet med kusinen lord Darnley (Jack Lowden) efter att han demonstrerat sin skicklighet i cunnilingus. Italienske sekreteraren David Rizzio (Ismael Cruz Córdova) förvandlas till trendig gay-bästis trots att han mördades efter misstankar om att vara hennes älskare och far till sonen James. Och det är inte ett genuint folkligt missnöje som får henne på fall, utan lögnerna från protestantiske hatpredikanten John Knox (David Tennant).

Motpolen blir den själsligt och kroppsligt förtorkade Elizabeth – barnlös, frigid och märkt av vanställande ärr efter smittkoppor. Hon blir till slut en ofullkomlig kvinna som väljer att bli en man bland andra män. Filmens slutsats är att Elizabeth avvisar allt systerskap och till slut också avrättar Mary, inte till följd av den politiska kampen om tronen utan av ren vaginaavund.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-02-08.