Det kapitel 2

USA 2019. It Chapter Two. Regi: Andy Muschietti. Medverkande: Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy, Isiah Mustafa, Sophia Lillis, Jaeden Martell. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.49.

Det kapitel 2 är skräckfilmens motsvarighet till AVENGERS: ENDGAME med sina episka pretentioner, bombastiska effektfyrverkerier och speltid på nästan tre timmar. Visuellt är filmen en lyxpralinask i jumboformat, men det är mycket bukfylla till priset av lite näring i form av en tät och intensiv skräckhistoria. Mycket av det vi sett i DET upprepas i Det kapitel 2.

Ett annat sänke är försöket att gestalta Stephen Kings Lovecraft-inspirerade demonologi. Pennywise är långt mer effektfull som produkt av barnens värsta fasor och skamligaste hemligheter än som en elak E.T. Det märks särskilt i slutuppgörelsen, där referenserna till clownen som en miljonårsgammal ondska från rymden, John Carpenters The Thing (1982) och en rad tidigare King-berättelser haglar. Mer förbryllande och rent av förargande banalt än rysligt.

Skådespelarna gör vad de kan. Scenerna när de återförenas som medelåldringar för att gnabbas med varandra och konfronteras med sina rädslor är lovande. Men åtskilligt dödkött kunde skalas bort, som prologen eller utvikningarna med barnet som flyttat in i Bills gamla hem.

Regissören har i dagarna hotat med att göra med en tredje film, en prolog om Pennywise som ung eller, ja, yngre. Det låter som en mardröm, och det menar jag inte som en komplimang.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-08-30.