The Dark Tower

USA 2017. Regi: Nikolaj Arcel. Skådespelare: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Katheryn Winnick. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.35.

Efter tio år i Hollywoods produktionshelvete har Stephen Kings The Dark Tower-mytologi introducerats på vita duken. Äntligen, hade jag hoppats säga. Men tyvärr är ett mer passande ordval.

Filmen är nämligen märkt av sin långa väg från den ursprungliga kraftkällan King genom ett otal manustvättningar till en slutprodukt som ytterligare slätats ut av omklippningar med nyinspelade scener.

Amerikanska kritiker har satt en kalkonstämpel på den. Fast snarare än skrattretande är filmen beklämmande i all sin gråkonventionella menlöshet. Än mer så eftersom den inte bara förslösat Kings utan också flera utmärka skådespelares talanger.

Av romansvitens episka vision av parallella världar, där personer, teman och händelser från Kings tidigare verk knyts samman i en tidlös kamp mellan gott och ont, återstår en knappt förnimbar skugga. Den halsbrytande genremixen punkteras av regissörens totala brist på känsla för samtliga genrer. Mals sönder till ett mekaniskt actionäventyr enligt standardformulär 1A. Och avrundas – förstås – med en stor explosion.

Att tala om förutsägbarhet är en grov underdrift i sammanhanget. Fantasilösheten överväldigar, endast matchad av de fåfänga förhoppningarna om att filmen ska bli början på en bio- och tv-franchise. De planerna kan man nu lägga på hyllan.

© Michael Tapper. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-08-18.