Live by Night

USA 2016. Regi: Ben Affleck. Skådespelare: Ben Affleck, Zoe Saldana, Sienna Miller, Remo Girone, Ella Fanning, Chris Messina, Chris Cooper, Brendan Gleeson. Åldersgräns: 15 år.  Längd: 2.09.

En förbannelse vilar över Ben Affleck: ju mer påkostad en produktion är desto sämre är han. Den besannas ännu en gång med floppen Live by Night.

Filmen återförenar honom med författaren Dennis Lehane, som skrev förlagan till hans kritikerhyllade långfilmsdebut som regissör – lågbudgetthrillern Gone Baby Gone (2007). Då stod regissörsbegåvningen Affleck i bjärt kontrast till stjärnan Afflecks image som bildskön träbock. Glipan mellan de båda har krympt efterhand, och i den nu bioaktuella filmen har de förenats i slätstrukenhet.

I ärlighetens namn är romanförlagan – den andra i serien om Joe Coughlin – inte någon av Lehanes bättre böcker. I korthet handlar den om hur huvudpersonen under spritförbudstidens sista sex år 1927–33 gör karriär från att råna banker i Boston till att bli en lokal gangsterboss i Florida. Motståndarna är religiösa hycklare och inavlade Ku Klux Klan-medlemmar, men den farligaste fienden finns som alltid inne i den egna organisationen.

Mekaniskt betar boken av genrens alla standardingredienser, från rännstenen till rikedom, om en amerikansk framgångssaga på samhällets skuggsida. Saknas gör såväl humor som minnesvärda personligheter och händelser. Möjligen nytt är att antihjälten framställs som något av en socialt medveten medborgarrättskämpe för allas lika rätt till en stänkare av hans hembrända rom. Tro det den som vill.

Affleck förstärker förlagans svagheter i en romantiserad tidsbild som betonar klädmode, frisyrer och bilar snarare än gangsterintrigerna. Filmens Coughlin är en ordinär och hygglig grabb som tycks ha halkat fel i livet. Känslan av att ha hamnat fel drabbar snart även den åskådare som söker hårdkokt action och inte en serie glättade och livlösa vykortsbilder på gangsterposörer från Beverly Hills.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-01-20.