Kong: Skull Island

USA 2017. Regi: Jordan Vogt-Roberts. Skådespelare: Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John Goodman, John C. Reilly. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.58.

Jordan Vogt-Roberts (The Kings of Summer) har tagit klivet från independentfilmens frihet till franchisefabrikens löneslaveri. Där har han satt på actionautopiloten, låtit effektexpertisen göra jobbet och stuckit med pengarna. Efter sig har han lämnat en pengapumpad B-rulle som för tankarna till åttiotalets fantasilösa direkt-till-video-skräpfilmer, minus guldkanten av vildsinta infall och oavsiktlig humor.

På menyn: explosioner varvade med ond bråd död, mordgalna odjur och en skeppslast bortkastade skådespelartalanger vars uppgifter är springa och skrika och stirra dumt på diverse monster. Ljusglimten är John C. Reillys halvknäppa andravärldskrigsveteran, men han får ingen hjälp av varken manuset eller sina oinspirerade medaktörer.

Kong är fortfarande Kranieöns okrönte king, om än i konkurrens med diverse oknytt som börjar på ”jätte -” (bläckfisk, spindel, vandrande pinne) samt blodtörstiga bestarna Skull Crawlers. Alla är de sugna på en smakbit av den militära forskningsexpedition som 1973 kommer från Vietnamkriget för att genomlida en obegåvad repris på Apocalypse Now. Soundtrackets 60- och 70-talshits har vi hört ett otal gånger förut i bättre filmer. Må de vila i frid.

Frid också över Kongs minne, men han har dessvärre ett möte bokat med Godzilla år 2020.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-03-09.