Darkland

Danmark 2017. Underverden. Regi: Fenar Ahmad. Skådespelare: Dar Salim, Stine Fischer Christensen, Ali Sivandi. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.52.

Dansk press har spekulerat om dansk-irakiske regissören Fenar Ahmads (Ækte vare, 2014) andra långfilm har en verklig förebild. Starkaste kandidaten är fallet med Cem Aydin, som misshandlades till döds i Fredriksberg i januari 2012. Brottet klarades aldrig upp, och 2015 utfäste Cems bror, läkaren Dogu Aydin, ut en belöning på en och en halv miljon danska kronor i utbyte mot avgörande information.

I filmen heter mordoffret Yasin (Anos Alobaidi). Hans bror Zaid (Dar Salim) är hjärtkirurg och bor med hustrun Stine (Stine Fischer Christensen) i en tjusig lägenhet mitt i övre medelklassens Islands Brygge. När Zaid får dödsbeskedet greppar han inte plånboken utan knyter hämnarnäven för att ge sig ut i natten med siktet inställt på knarkhandlarkungen Semion (Ali Sivandi).

Ansiktena är nya och fräscha i dansk film. Men hämnardramaturgin, från huvudpersonens första förnedring till slutuppgörelsen med skurken, är lika begagnad som klichén med gnatiga frugan som vill tämja det manliga vilddjuret till en knähund.

Ahmad har öga för anslående bildkompositioner och effektfullt glidande fokusskiften. Klippningen i actioninslagen blir däremot ofta fladdrig, kamerakoreografin sjösjukt skakig. Summa summarum: Darkland visar på en oslipad talang i behov av en manusförfattare som kan sätta nytt kött på benen.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-05-05.