Assassin’s Creed

Storbritannien/Frankrike/Hong Kong/USA 2016. Regi: Justin Kurzel. Skådespelare: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.55. 3D.

Australiske regissören Justin Kurzels blev med Macbeth (2015) ett framtidshopp. Nu har hoppet landat i ett magplask med datorspelfilmatiseringen Assassin’s Creed, och i fallet drar han med sig en stjärnspäckad rollista.

För här blir allt, inklusive samtliga roller, till strunt i en Dan Brown-flängd story om jakten på Edens äpple (= Bibelns förbjudna frukt) mellan Tempelriddarna och Assassinerna åren 1492 och 2016. Ägaren till frukten sägs kontrollera människans fria vilja. Hur förblir dock oklart.

Samtidigt påstås dagens ättlingar till Assassinerna ha mordet i blodet genom sina genetiska minnen av förfäderna. Detta flummiga uppkok på ovetenskaplig kriminalbiologi från 1800-talet kontrar just tanken på en fri vilja eftersom den stipulerar att människan är förprogrammerad av sitt arv.

Men även för den som låter action gå före förnuft bjuder filmen inte på några större kittlingar. Kurzel har påtagligt svårt att få såväl parkourinslagen som närstriderna att lyfta. Mycket går förlorat i oskickligt kameraarbete och desorienterande klipp.

Förvirringen har smittat av sig på skådespelarna, som ofta ser ut att vilja instämma i huvudpersonens utbrott: ”What the fuck is going on?” Det hade för övrigt varit en passande reklamslogan för filmen.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-01-13