American Made

USA 2017. Regi: Doug Liman. Skådespelare: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright Olsen, Alejandro Edda, Caleb Landry Jones. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.54.

Efter årets många likgiltiga, ibland stentrista, actionkomedier kommer äntligen en film värd genrebeteckningen. Doug Limans (The Bourne Identity, 2002) medryckande schvung i berättartempot och träffsäkra visuella humor i klippningen matchas väl av en komiskt topptrimmad skådespelarensemble med Tom Cruise på maniskt högvarv i spetsen.

Passande för den bisarra men verklighetsbaserade storyn om trafikpiloten Barry Seal (Cruise) som blev spionflygare, sedan knark- och vapensmugglare åt CIA i Reagan-regeringens smutsiga krig mot Sandinisterna i Nicaragua under 1980-talet. Intressant för den som kommer ihåg Iran-Contras-affären med marinkårsofficeren Oliver North som tragikomisk syndabock. Och särskilt kul för dess parodiska anspelningar på Cruises genombrottsroll i flaggviftarspektaklet Top Gun (1986).

Titeln American Made syftar inte bara på Seal som fullblodsamerikan med tunnelseendet fixerat på pengar och ännu mer pengar. I vidare mening syftar den också på den ”American exceptionalism” som blivit ledordet i det imperiebygge USA bedrivit med hjälp av statskupper, riggade val och sabotage i framförallt Latinamerika. Här får det en extra skruv av att Vita Husets sanktionerar knarksmugglingen samtidigt som man säger sig bedriva ”krig mot knarket”. Fortsättningen kan man se i HBO-serien SNOWFALL.

© Michael Tapper. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-08-25.