USA 2017. Regi: Michael Cuesta. Skådespelare: Dylan O’Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch, Sanaa Lathan, Shiva Negar. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.51.
I jakten på stoff till nya publikdragande filmserier har turen kommit till Vince Flynns bästsäljande kioskromaner om CIA-fältagenten Mitch Rapp. Flynn var en av manuskonsulenterna på tv-serien 24 och mönstret går igen; liksom 24:s Jack Bauer har Rapp inte bara rätten att tortera och mörda terrorister, helst muslimska sådana, utan skyldigheten att göra så. Ingen paranoid föreställning är tillräckligt paranoid för att kunna mäta sig med terroristernas djävulska planer och sadistiska metoder, ingen mordmetod är grym nog för att kunna mäta sig med deras bottenlösa ondska.
American Assassin är den elfte romanen i serien men en av två prequel-böcker om hur Rapp (Dylan O’Brien från THE MAZE RUNNER-filmerna) utvecklas från privat hämnare till tränad mordmaskin i Onkel Sams tjänst. Förlagan i Robert Ludlums Jason Bourne-romaner är tydlig men den politiska udden är omvänd. I stället för Ludlums komplexa, ofta självkritiska, bild av hur USA:s underrättelsetjänst agerar i världen, är Flynns berättelser entonigt flaggviftande och kunde lika gärna ha skrivits av CIA:s PR-avdelning.
Den enkla alla-terrorister-måste-dö-dramaturgin punkterar spänningen. Om Rapp hamnar i underläge eller i fiendens våld, dröjer det inte länge innan han åter triumferar över sina motståndare. Komplikationer som mullvadar i den egna organisationen signaleras med sådan övertydlighet att man som, publik undrar hur en blind och amatörmässig organisation som CIA överhuvudtaget kan fungera ute på fältet.
De enda jag kan rekommendera filmen till är de som vill få en enkel, historielös propagandabild av ”kriget mot terrorn” bekräftad och som föredrar actionrullar kemiskt befriade från överraskningar. Jag har, kort sagt, svårt att se American Assassin som annat än en franchiseblindgångare på biorepertoaren.
© Michael Tapper. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-09-15.