Zootropolis

zootopiaUSA 2016. Zootopia . Regi: Byron Howard, Rich Moore. Röster i originalversionen: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba. Svenska röster: Hilda Henze, Vanna Rosenberg, Jakob Stadell. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.48.

Disney-regissörerna Byron Howard (Trassel) och Rich Moore (Röjar-Ralf) har mixat sina talanger i ett gemensamt parodiskt hopkok på beprövade Hollywoodrecept, som lantisen kommer till stan, det omaka radarparet och nybörjarsnutens första fall. Den som låter blicken vandra  till bildens bakgrund och marginaler hittar dessutom en mängd visuella gags.

Huvudpersonen är den docksöta, idealistiska kaninen Judy som kommer till storstaden Zootropolis för att som nybakad polis göra världen bättre. Fast i en kår av noshörningar, bufflar och lejon är det ingen som bryr sig. Judy sätts därför på det hopplösa jobbet som p-lisa innan hon med hjälp av räven och småtjuven Nick börjar nysta i en rad mystiska försvinnanden med politiska kopplingar.

Komplicerat? Inte alls. Alla kan hänga med i den farsbetonade handlingen medan föräldrarna också får en del bonusskratt i främst de många filmreferenserna. Tempot är högt, vilket kompenserar för mindre lyckade inslag, som sångnumren av Shakira – fabelvärldens Gazelle – och flödet av sikta-mot-stjärnorna-floskler.

En omedelbar klassiker är däremot satiren över stans byråkrati, bemannad av idel sengångare som inte för en sekund låter sig skyndas på. Sensmoralen om värdet av mångfald och tolerans levereras med lika föredömlig lätthet, utan en enda pekpinne och högst vältajmat.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-02-26.

ZOOTOPIA – Pictured: Judy Hopps. ©2016 Disney. All Rights Reserved.
ZOOTOPIA – Pictured: Judy Hopps. ©2016 Disney. All Rights Reserved.