The Angry Birds Movie

angry_birdsFinland/USA/Australien 2016. Regi: Clay Kaytis, Fergal Reilly. Svenska röster: Fredde Granberg, Jens Hultén, Nasim Al Fakir. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.38. 3D.

Den finska spelsuccén från 2009 har blivit film med ikonpippin Red i huvudrollen. Handlingen är en enkel vi-mot-dom-story, där en snällhetsfördummad ö befolkad av fåglar som inte kan flyga öppnar stora famnen för ett gäng seglande grisar – som dock visar sig vara en armé av tjuvaktiga och äggätande svin. Man söker hjälp hos öns mytologiserade hjälte, en vithövdad havsörn (som kan flyga), men inser snart att man själv får rusta till krig.

Det är inte svårt att se filmen som en högerpopulistisk allegori över ett förblindat Europa invaderat av ondsinta barbarer och övergivet av den stora supermakten i väst. Men det vore kanske att göra detta enfaldiga humorhaveri alltför meningsdigert. För det bestående intrycket av filmen är trots allt ansamlingen av korkade sexskämt och poänglösa filmreferenser som varken roar barnen eller deras vuxna sällskap i biosalongen.

Lägg därtill en simpel teckningsstil som inte direkt blir bättre på stor duk och i 3D. The Angry Birds Movie är något man möjligen kunde förvänta sig hitta i videobutikens dvd-reakartong. Knappast på bio.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-05-13.