Robinson Crusoe

robinson_crusoe_ver2Belgien/Frankrike 2016. Regi: Vincent Kesteloot & Ben Stassen. Svenska röster: Christoffer Nordenrot, Kim Sulocki, Nils Eklund, Babben Larsson. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.31.

Med premiären på belgiska animationsbolaget nWaves Robinson Crusoe har biosäsongen gått in i de årligen och sorgligen återkommande dumpningstiderna. Liksom bolagets förra film BLIXTEN OCH DET MAGISKA HUSET (2013), härskar 3D-gimmicken med oinskränkt diktatur. Att göra fejkade kameraåkningar, slänga omkring alla rollfigurerna tillsammans med löst bråte i bildrutan och låta näbbar, nosar, rumpor och andra saker sticka ut från bioduken, det är vad filmen handlar om. Varje scen!

Robinson Crusoe är bara ett varumärke. Själva titeln är allt som återstår av Daniel Defoes roman. Liksom veckans andra klassikerfilmatisering, Alice i Spegellandet, gör man här allt för att illustrera domedagsprofeternas farhågor om såväl bokläsningens som den berättande filmens snara död.

Förutom en knasigt orimlig fauna på Robinsons frimärksstora ö, har filmmakarna fått för sig att göra en familj av skeppskatter till blodtörstiga skurkar. Uppenbarligen har man ingen koll på kattens herravälde i de stora sociala nätverken. Det kan visa sig vara en missräkning i klass med ointresset för allt det som gör en film underhållande: fantasi, berättarglädje och en åtminstone normalbegåvad dialog.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-05-27.