Our Kind of Traitor

Storbritannien 2016. Regi: Susanna White. Skådespelare: Ewan McGregor, Naomie Harris, Stellan Skarsgård, Damian Lewis. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.48.

Vår egen förrädare är inte en av John le Carrés bästa romaner, men den har blivit en hyfsat sevärd film tack vare manusförfattaren Hossein Amini (DRIVE, 2011). Borta är den sega öppningen, de dramatiska vändpunkterna har vässats och psykologiskt är berättelsen trovärdigare.

Huvudpersonerna, litteraturlektor Perry (Ewan McGregor) och advokat Gail (Naomie Harris), har blivit äldre, gifta och fått sin romantiska semester flyttad från Västindien till Marrakech i Marocko, samma stad som i inledningen till Hitchcocks Mannen som visste för mycket (The Man Who Knew Too Much, 1956). Den filmens äktenskapliga gnissel har här blivit till frätande bitterhet.

Strax innan återresan träffar de den högljudde ryske lyxliraren Dima, spelad med frustande primadonnalater av Stellan Skarsgård. Han har allt de saknar: kärlek, ångande livslust, barn, stor släkt och massor av pengar. Problemet är bara att han är maffiabankir, alltså en som tvättar kriminella pengar vita, och att han behöver deras hjälp för att hoppa av.

När MI6-handläggaren Hector (Damian Lewis) kopplas in är vi åter på bekant le Carré-mark. Liksom många andra av författarens tidigare romanhjältar, är Hector en tjänsteman av den gamla sorten, en som ser staten som hela folkets tjänare och inte högdjurens, och han har fått indikationer på att Dimas maffiabank har nyckelpersoner i den brittiska makteliten på sin lönelista. Räddningsaktionen blir därför till en katt-och-råttalek med både yttre och inre fiender.

our-kind-of-traitor1

TV-veteranen Susanna Whites regi är habil men alltför konventionell för att lyfta den tämligen förutsägbara händelseutvecklingen till några riktigt rafflande höjder. Något av spänningen förtas också av att Perry & Gail stannar på skissbordet medan Dima, så karikatyr han är, stjäl hela showen. Inte oväntat försvinner snart det äktenskapliga drama som skulle vara den engagerande skruvningen på spionintrigen.

Our Kind of Traitor är ett väsentligt debattinlägg om vår tids korruption. Just därför irriterar bristerna i det dramatiska maskineriet.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-05-20.