Min Faster i Sarajevo

Sverige 2016. Regi: Goran Kapetanovic. Skådespelare: Milan Dragišić, Julia Ragnarsson, Sadžida Šetić, Irena Mulamuhić, Izudin Bajrović. Åldersgräns: 15 år. Längd: 0.58.
+ Flykting 532
Sverige 2015. Regi: Goran Kapetanovic. Skådespelare: Enis Tuka. Längd: 0.14.

my-aunt-in-sarajevo 2

Goran Kapetanovics två filmer handlar om flyktingvågen från det sönderfallande Jugoslavien i början av 1990-talet, men de är lätta att översätta till dagens motsvarighet från Syrien. Kortfilmen Flykting 532 utspelas på en förläggning, där bristen på mat och sysselsättning lockar tolvårige Sevko (Enis Tuka) att ta till drastiska åtgärder. Skådespelarna är bra, men handlingen får inte den skruvning som en kortfilm kräver för att göra intryck.

Novellfilmen Min faster i Sarajevo hade däremot gärna fått kortas och samtidigt utvecklas till en långfilm. Här finns nämligen en prolog i Malmö man kunnat undvara för att koncentrera sig på den mångbottnade och gripande huvudberättelse i Sarajevo som nu känns rumphuggen.

Zlatan (Milan Dragišić) svarar undflyende på dottern Anjas (Julia Ragnarsson) frågor om hans liv innan han kom till Sverige. Först på resa i Sarajevo, som han flydde 23 år tidigare, rullas hans mörkade livshistoria upp i all sin tragiska outhärdlighet. Parallellt får vi en inblick i invånarnas fortsatta svårigheter genom Radmila (Sadžida Šetić), som tagit hand om Zlatans gamla faster.

Det är engagerande, mestadels välspelat och i ett längre format med en mer utvecklad huvudstory hade den blivit en av årets bästa svenska långfilmer.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-07-29.