Jack Reacher: Never Go Back

jack_reacher_never_go_backKina/USA 2016. Regi: Edward Zwick. Skådespelare: Tom Cruise, Cobie Smulders, Robert Knepper, Danika Yarosh. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.58.

Jack Reacher-filmerna är Tom Cruises försök att göra Lee Childs romanhjälte till ett nytt varumärke modell Jason Bourne. Alltså en modern västernhjälte i en elitsoldats skepnad som rider in från ingenstans till olika städer och äventyr.  Första Reacher-filmen var hantverksmässigt habil men fick ett måttligt publikintresse.

Cruise var för kort och för gammal men utmålades ändå som babemagnet, trots åldersglappet på upp till 35 år. Främsta svagheten låg dock i ettans thrillerkonstruktion. Medan Bourne stormade mot övervakningssamhället, drog Reacher lansen mot ett absurt hot från rysk maffia på den amerikanska fastighetsmarknaden.

Never Go Back är i det avseendet snäppet bättre, då motståndarna finns i den snabbt växande privatarméindustrin, typ Blackwater – numera kallade Academi. Men brottet handlar inte om de tusentals irakiska civila som mördats av dessa arméer, vilka inte omfattas av krigsbrottslagar, utan om mord på amerikanska militärer och vapensmuggling till fienden.

Liksom förra gången prickar filmen av de flesta av genrens klichéer, inklusive hjältens dotter som blir måltavla för skurksidans samvetslösa lustmördare. Cobie Smulders’ tuffa actionkvinna Susan Turner ser inledningsvis ut som en frisk fläkt, men i slutänden stannar hon vid en beundrande sidekick till Reacher.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-10-21.

jack-reacher-1