Deepwater Horizon

USA 2016. Regi: Peter Berg. Skådespelare: Mark Wahlberg, Kate Hudson, Kurt Russell, John Malkovich. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.47.

deepwater_horizon_ver1

Spillet från havererade oljeriggen Deepwater Horizon utanför Mississippideltat i Mexikanska Golfen år 2010 är USA:s största oljekatastrof någonsin. Drygt 780 000 kubikmeter olja läckte ut i ett av världens artrikaste vatten, och det fortsatte läcka långt efter den påstått framgångsrika tätningen.

Filmen om katastrofen kunde ha blivit en rafflande miljöpolitisk thriller. Men eftersom Peter Berg – Michael Bays konstnärliga lillebror – hamnade i regissörsstolen, flyttas fokus till action och spektakulära effekter. Deepwater Horizon är inte häpnadsväckande usel som Bergs megaflopp Battleship, snarare en standardprodukt utan överraskningar, utan spänning.

Efter en timmes tekniktugg mellan filmens hjältar, Mark Wahlberg och Kurt Russells samkörda riggveteraner, står katastrofen och stampar i farstun. Resten av filmen överträffar med råge deras värsta farhågor i ett crescendo av explosioner med åtföljande eldhav.

Det är i allt väsentligt en nyinspelning av Skyskrapan brinner utlokaliserad till havs och övertänd på effektsteroider. Även känslorna är maxade. Och som den fyrkantigt konventionella melodramsnickrare Berg är, ökar rollfigurernas överlevnadschanser ju högre upp i rollistan de står.

Genomgående uttalar man BP som British Petroleum och anspelar på direktiv från London. Därmed ger man sken av att hederliga och kunniga amerikaner står mot koloniala britter, ungefär som i episka antikfilmer. I själva verket gick BP samman med amerikanska Amoco (ex-Standard Oil) 1998 och är sedan länge en amerikansk-brittisk oljejätte. Men på det här sättet kan man vifta med flaggan.

Som konservativ knorr avrundas katastrofen med en bönestund när det snarare hade varit på sin plats att, förutom miljökonsekvenserna, ta ett snack om arbetsmiljö och säkerhet. Elva personer dödades i haveriet. Kropparna återfanns aldrig.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-09-30.

deepwater_horizon_ver9_xlg