Deadpool

deadpool_ver5USA/Kanada 2016. Regi: Tim Miller. Skådespelare: Ryan Reynolds, Karan Soni, Ed Skrein, Michael Benyaer. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.48.

Upptakten är filmens höjdpunkt. Sedan går det snabbt utför i sällskap med Ryan Reynolds i titelrollen. Filmen är i stort en förlängd trailer av datoranimerade våldsinslag och försedd med ett metafilmiskt kommentarsspår av herr Pool själv. Denne kommenterar även  kommentarerna och drar ett antal Ryan Reynolds-skämt. The Human Centipede är ingenting mot att se den här filmens dönick  idissla sin egen mundiarré i ett ändlöst kretslopp.

Även storyn är söndertuggad. En Kick-Ass-wannabe i solkiga Den nakna pistolen-kalsonger. En Hostel-tortyrkomedi utan nerv. En allmänt-taskig-attityd-humor, typ Bad Santa, med komiskt obegåvade skådespelare. Och så den förment rebelliska posen. För samtidigt som man packar dialogen med könsord för den sexanalfabetiska tonårspublikens fnisshörna vågar man inte visa könsorgan i bild. Eller ge hjälten en tjej med samma alldagliga utseende som han själv har.

Nix, det här är ingen dejtrulle, utan en oattraktiv blandning av brunstbrölande grabbfantasi och förnedringshumor med de vanliga ingredienserna: En snygg brud. En idiot i huvudrollen. En brittisk skurk. I en film producerad av rövhål. Regisserad av en överbetald nolla. Allt enligt de osedvanligt uppriktiga förtexterna.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-02-12.

Deadpool 2