Allegiant, del 1

divergent_series_allegiant_ver18USA 2016. The Divergent Series: Allegiant. Regi: Robert Schwentke. Skådespelare: Shailene Woodley, Octavia Spencer, Naomi Watts, Theo James, Jeff Daniels, Bill Skarsgård. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.00.

Divergent är ännu en franchise som, likt Harry Potter, Twilight och sin mest uppenbara förebild: Hungerspelen,  suger extra på avslutningskaramellen genom att klyva den i två. Åter möter vi hjältinnan Tris (Shailene Woodley), som slåss för kärlek, allas lika värde och rätten att posera i striden för frihet med omsorgsfullt lagd make-up och modedesignad look.

Det demokratiska budskapet undermineras emellertid av att  den genetiskt rena Tris är betydligt mer jämlik än andra: vit, blond, snygg och snäll. De flesta invånare i ruinstaden Chicago är desto skitigare, fulare och elakare. Faktiskt är de just så enfaldiga som deras härskare utanför murarna ser dem. Men Tris kämpar på ändå. För att hon är så snäll.

Handlingen är inte mycket bättre. En ospännande lunk mellan actionslag och melodramatiska förvecklingar utan att huvudpersonerna för en sekund möter krigets traumatiska verklighet med faror och umbäranden. Det är som att se skolteater med Hollywoodeffekter och några stjärnor (Jeff Daniels, Naomi Watts).

Enda gången jag hajade till var vid anblicken av det apokalyptiska landskapet utanför framtids-Chicagos murar. Det såg ut som området på min gamla arbetsplats kemifabriken, fast färggladare.  En sockrad katastrof.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-03-11.