99 Homes

99 homes posterUSA/Förenade Arabemiraten, 2015. Regi: Ramin Bahrani. Skådespelare: Michael Shannon, Andrew Garfield, Laura Dern, Tim Guinee. Längd: 1.52.

Finanskrisens USA. Massvräkningar av villaägare i Orlando, Florida. Mäklaren Rick Carver (Michael Shannon) ser sin chans att bli en storspelare på fastighetsmarknaden. Genom en kulsprutesvada av billig vinnarfilosofi varvad med smaklösa cynismer kämpar han ner såväl inre tvivel som yttre motstånd.

I krisens spår kollapsar även byggmarknaden, och Dennis Nash (Andrew Garfield) står plötsligt utan jobb och utan lön för de senaste veckornas jobb. Strax bankar Carver på dörren och familjehemmet är ett minne blott. Som extra salt i såren är mäklaren den ende som har något jobb att erbjuda Nash: att bli medarbetare i den explosivt växande vräkningsbranschen.

Ramin Bahranis sjätte långfilm skulle lika gärna kunna utspelas under 1930-talets ekonomiska depression. Förnedringen av de utblottade och deras glödande hat mot sina vedersakare, bankerna, är samma tryckkokare av ilska  som någonsin John Fords Steinbeck-filmatisering Vredens druvor (The Grapes of Wrath, 1940). I en raffinerad skruvning kompletteras temat med en modern Faust-berättelse med drag av Wall Street (1987) men i lågbudgetformat och utan Oliver Stones tillrättalagda final.

99 Homes Movie (1)

Rollbesättningen är inget mindre än briljant, med Michael Shannon som gangsterkapitalistisk Mefistofeles och nye Spiderman-stjärnan Andrew Garfield som hans osäkre lärling. Laura Dern balanserar den svåra rollen som Nashs mor och samvete med gracen av en lindansare. I en av filmens många lysande biroller gör Tim Guinee en slagen man som vägrar lägga sig platt under förlorarstämpeln.

Kanske fälls det någon tår för mycket, kanske blir någon replik övertydlig. Men som helhet är 99 Homes en välformulerad anklagelse mot ett ekonomisk-politiskt system som tar skattepengar för att rädda kriminellt vanskötta banker i kris samtidigt som skattebetalarnas arbetslösa grannar lämnas att gå under.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-04-01.

99 homes 1