13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

thirteen_hours_the_secret_soldiers_of_benghazi_ver2USA 2016. Regi: Michael Bay. Skådespelare: James Badge Dale, John Krasinski, Max Martini, Toby Stephens, Alexia Barlier. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.24.

Mellan sina skrothandlarsymfoniska leksaksreklamfilmer har Michael Bay klämt in en flaggviftande krigsrulle av typen first person shooter-datorspel med melodramatiskt fyllnadsmaterial. Hollywoodpressen påstår att det här är Bays svar på Black Hawk Down (2001), ett projekt Ridley Scott snodde åt sig framför näsan på Bay. Inte oväntat muttrar därför en av soldaterna i 13 Hours att libyska Benghazi ”är precis som Mogadishu” när striderna bryter ut.

Men där Scott orkestrerar sitt kaos med ett bildberättande som håller actionspänningen uppe genom att orientera oss i geografin och mellan de inblandade i stridigheterna, är Bay bara kaos. Klippningen fladdrar runt i sekundsnabba skakiga tagningar. Känner man något, är det sannolikt åksjuka. Likgiltigheten underblåses också av att storyn – hur sann den än utger sig för att vara – är en klichéfest av välbekant märke.

Huvudsoldaterna är män av det rätta Rambo-virket, som med machogrymtningar och pionjäramerikanska skägg stirrar ner sina skrivbordsveka överordnade från Washington när det hettar till. De seglånga fikapauserna mellan stridigheterna späckas med sentimentalitet och t-tröjslogans som ”Payback’s a bitch and her stripper name is karma.” Produktplaceringarnas vänner har mycket ögongodis att se fram emot.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-02-19.