The Maze Runner: The Scorch Trials

maze_runner_the_scorch_trials_ver9Bio Science fiction/Action
Betyg: 2

USA 2015. Regi: Wes Ball. Skådespelare: Dylan O’Brien, Patricia Clarkson, Giancarlo Esposito, Kaya Scodelario. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.12.

Del ett var en korsning mellan science fiction-thrillern Cube och Flugornas herre. Tvåan är Mad Max bortom Thunderdome möter The Walking Dead. Utanför dödslabyrinten väntar nämligen prövningarna i ”the scorch”, en zombiehemsökt öken av förbränd natur, spökstorstad och dekadenta nattklubbar.

Som filmtrilogins mitt är The Scorch Trials en transportsträcka. Några ledtrådar till upplösningen läggs ut, men vi får inte tillräckligt många för att skönja helhetsbilden. Perifera rollfigurer dör längs vägen så vi ska förledas tro att vem som helst kan dö när som helst. Ett och annat häpnadsväckande avslöjande bryter lunken i Dystopia, men då bara för att förstärka handlingens misantropiska och cyniska anslag.

Huvudpersonerna och deras inbördes relationer tecknas endimensionellt. Psykologiskt djup, intellektuella och känslomässiga komplikationer saknas trots att det handlar om hormonstinna tonåringar med hjärnor som fortfarande förmår föreställa sig att världen kan förändras. Hinderbanan av jakt och slakt bjuder inte på något nytt under actionsolen.

Det som hindrar att sömnen tar biobesökaren i sitt våld är högt tempo, slipad klippning och för romanseriens fans några avsteg från förlagan. Och så hoppet om att det kan finnas något mer under den slätstrukna ytan.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-09-18.