Terminator Genisys

terminator_genisys_xlgUSA 2015. Regi: Alan Taylor. Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, Byung-hun Lee, J.K. Simmons. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.59.

Redan under öppningsberättelsen om ett liv innan domedagen som fylldes av skratt och framtidshopp anar vi oråd. En sådan lycka hade inte haft något till övers för apokalyptisk underhållning som Världarnas krig och Terminator. Mycket riktigt startar Genisys om storyn till en ny Terminator-trilogi som utspelar sig samtidigt som T1 och T2 men i en parallell tid.

Det globala maskinnätverket Skynet, alias Genisys, har nu skickat en cyborg från år 2029 ända tillbaka till 1973 för att mörda åttaåriga Sarah Connor. Därmed följer en helt ny händelseutveckling. Den där optimismen, som det talades inledningsvis om, är dock som bortblåst. Samma gamla 1900-tal är fortfarande på väg mot undergången.

När framtidskrigaren Kyle Reese (Jai Courtney) anländer till 1984 för att skydda vuxna Sarah (Emilia Clarke) häpnar han över att hon redan vet allt om framtiden och har en omprogrammerad Terminator (Arnold Schwarzenegger) som livvakt och personlig tränare i stridskonst. Än mer skruvat blir det när de tre år 2017 stöter på sonen John (Jason Clarke), som också han rest i tiden.

Komplikationerna till trots jobbar inte hjärncellerna direkt på högvarv. Dagens standardmodell för action handlar främst om explosioner, fler explosioner och jakter i bil och till fots. Endast en bråkdel av speltiden går åt till att skissa rollfigurernas personligheter och knåpa ihop handlingen.

terminator-genisys-arnold-smile

Genisys blir mer som en förlängd trailer eller ett utkast till ett datorspel än en berättande film i klassisk mening. Med en kärlekshistoria som aldrig tänder till är det skämten om Schwarzeneggers begränsade skådespelartalang och synbara åldrande som får bära filmen. Ett grepp som avslöjar att Terminator idag tappat livskraften som mytologi och reducerats till ett slitet varumärke.

© Michael Tapper. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-06-26.