Svampbob Fyrkant: Äventyr på torra land

spongebob_squarepants_two_ver24USA 2015. The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water. Regi: Paul Tibbit. Skådespelare: Antonio Banderas. Röster i originalversionen: Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Rodger Bumpass. Svenska röster: Kim Sulocki, Rafael Edholm, Stefan Karlsén. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.33. 3D.

Efter 15 år och drygt 250 tv-avsnitt börjar ålderstecknen märkas. Knäppgökigheten går på hostande tomgång. Några metafilmiska skämt med referens till bland annat Mad Max-trilogin, The Shining och Den gode, den onde, den fule får kanske mungiporna att rycka lite lätt på pappa och mamma men går långt över huvudet på barnen i salongen.

Upptågen som riktas till de yngre besökarna lockade inte heller till många skratt under förhandsvisningen jag smög in på. Med tv-seriens uppfinningsrika stollighet i minnet var det sorgligt att se idétorkan. Att handlingen bara är en nanotunn och vilt spretande tråd kring jakten på herr Krabbas burgarrecept är ingen ursäkt. Många av uppslagen till de bästa tv-avsnitten skulle kunna sammanfattas på Svampbobs ena framtand.

Antonio Banderas primadonnainsats som burgarpirat och en del av skämten, särskilt ordvitsarna, går förstås förlorade i den svenska översättningen. Än mer tappar filmen i den orkeslösa dubbningen. Men oavsett det är den nya Svampbob-filmen en torrlagd historia, där skrik och spring ofta ersätter komik. Och de hårt marknadsförda Avengers-parodierande inslagen är faktiskt sämst.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet 2015-02-20.