Seventh Son

seventh_sonUSA/Storbritannien/Kanada/Kina 2014. Regi: Sergei Bodrov. Skådespelare: Jeff Bridges Julianne Moore, Alicia Vikander, Ben Barnes. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.42.

Det dröjde inte länge innan Jupiter Ascending fick en utmanare i årets kalkonliga. Sergei Bodrovs (Mongol) filmatisering av Joseph Delaneys Väktarens lärling bockar av samtliga fantasyklichéer med byråkratisk nit och i ett gällt, genomfalskt tonläge som gör filmen till sin egen parodi. Den som ville sätta sista spiken i kistan för genren kunde inte gjort ett bättre jobb.

Titeln syftar på folktron om att den sjunde sonen till en far som själv är den sjunde sonen äger magiska krafter. I berättelsen heter han Tom Ward (Ben Barnes) och är en svinaherde av standardformat, om än med en migrän som ger honom tomtar på loftet. En sådan uppenbarar sig i form av riddaren Gregory, gestaltad av Jeff Bridges som ”The Dude” Lebowskis medeltida förfader.

Tillsammans sätter de efter häxdrottningen Malkin (Julianne Moore), som också hon repriserar rollen från Big Lebowski men med vaginakonsten utbytt mot datoranimerad svartkonst av hötorgsklass. I vanlig ordning hotar ondskans hantlangare hela världen, men mest verkar dess företrädare med namn som Strix, Radu och Urag intresserade av designerkläder för halloweenfirare med sadomasochistisk läggning.

Mitt i alltihopa ska Alicia Vikanders unga häxa piska upp lite romantik, och det hade kanske lyckats om man bytt ut handlingen och dialogen.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet 2015-02-27.