Pixels

pixelsUSA/Kina/Kanada 2015. Regi: Chris Columbus. Skådespelare: Adam Sandler, Josh Gad, Michelle Monaghan, Peter Dinklage. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.46.

Pixels vill haka på framgången för Röjar-Ralf, 2012 års animerade nostalgifilm för arkadspelsgenerationen och deras familjer. Här tycks dock målgruppen vara det försvinnande fåtal som blev mentalt retarderade av att videospel på tv och i datorer tog död på arkaderna. Statens Medieråds censurgräns vid 11 borde därför inte gälla ålder utan IQ – den maximalt tillåtna.

Fast även med det förbehållet är Pixels en förolämpning mot publikens intelligens och högst rimliga krav på underhållning. Förutom biljettpriset tvingas man nämligen uthärda mer än halvannan segdragen timme i de enfaldiga jättebäbisarna Adam Sandler och Josh Gads enerverande sällskap.

Tillsammans med Peter Dinklage ska de föreställa toppspelarna från 1982 års världsmästerskap i arkadspel som 30 år senare kallas in av presidenten (Kevin James) för att rädda världen. Elaka rymdvarelser har nämligen skickat spelfigurer från Pac Man, Centipede, Galaga med flera för att krossa jorden till pixlat grus.

En kul idé, kanske, om man bytt ut manuset och de flesta inblandade på båda sidorna av kameran. Inte en scen, inte ett skämt, inte en visuell effekt är lyckad. Och den platsar knappast som kandidat i tävlingen om 2015 års sämsta film på grund av sin sövande tråkighet. Pixels har inte ens vett nog att vara usel på ett intressant sätt.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-08-14.