Odödliga

odödligaSverige 2015. Regi: Andreas Öhman. Skådespelare: Madeleine Martin, Filip Berg, Torkel Petersson, Fanny Ketter. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.47

Odödliga är till två tredjedelar en tradig standardstory om en kille, Isak (Filip Berg), som träffar en tjej, Em (Madeleine Martin) och får en sommar med kärlek, bad, sex och tokroliga upptåg. Sista tredjedelen är en påklistrad Il Capitano-skruvning fast med omvända könsroller.

Filmen öppnar med en monolog som liknar den sanna kärleken vid en perfekt skiva rostat bröd som man vill bre sitt smör på. Banal metaforik som gjord för en Siw Malmkvist-schlager, men knappast för ett ungdomsdrama på 2010-talet. Och den är talande för filmen som helhet.

En dryg timme ägnas åt långa transportsträckor och de för svensk film så typiska ekodialogerna: ”Vi sticker nu. Ska vi sticka nu? Ja! Menar du nu-nu?” – och så vidare. Kärleken förmedlas som i gamla reklamfilmer med poplåt på ljudbandet och ett montage av skratt, stoj och hångel.

Därefter tar orken slut även för filmmakarna. Lösningen hämtas från Raymond Chandler: någon kommer in i storyn med ett skjutvapen. Ungefär samtidigt har vi blivit varse att något inte står riktigt rätt till med Em, och filmen skiftar obekvämt från kärleksmelodram till thriller.

Vansinnespassionen ser ut att sluta illa, men i finalen trollar man fram en rejäl antiklimax. Ska man skratta eller gråta? Ingendera. Man har fullt upp med att kväva alla gäspningar som stockat sig i halsen

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-08-21.