Mission: Impossible – Rogue Nation

USA 2015. Regi: Christopher McQuarrie. Skådespelare: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.11.

Sommarens bästa actionrulle är äntligen här. Inte för att M:I5 har någon djupsinnigare handling att skryta om. Men desto vassare är den på att knyta ihop en serie både vansinniga och vansinnigt underhållande actionscener med en nagelbitande klippning som håller nere pausknappen på alla logiska invändningar. Många av stuntinslagen – inklusive Tom Cruises gratislift på utsidan av ett fraktflygplan i filmens öppning – är gjorda med antingen stjärnorna själva eller med stuntmän. Det märks.

I James Bond-seriens efterföljd har vi nu kommit fram till filmen då Impossible Mission Force kastas på spionsamhällets sophög bara för att konfronteras med sina onda spegelbilder: Syndikatet, en kriminell organisation av gamla kollegor som förmodligen rönt samma öde. Vad som är Syndikatets mål med alla mord och terrordåd de utför förblir oklart. Bossen Lane (Sean Harris) antyder bara att de slutat slåss för ”status quo” och i stället söker ”förändring”.

Mitt i striden och med vacklande lojaliteter står Ilsa Faust. Rollfiguren hade lätt kunnat bli en löjlig femme fatale. Svenska Rebecca Fergusons rika känsloregister av både kraft och sårbarhet blåser emellertid liv i henne med en sådan lyskraft att det överskuggar filmens alla högteknologiska fingerfärdigheter. I en mindre och otacksammare biroll syns Jens Hultén, och regissören/manusförfattaren Christopher McQuarrie har förstås inte kunnat motstå att inflika några (helt omotiverade) replikväxlingar mellan dem på svenska.

Rogue Nation ska nog bäst avnjutas som en elegant ask thrillerkarameller. Som Hitchcock-fan var min favoritpralin den Mannen som visste för mycket-inspirerade krypskyttscenen på Wien-operan, med det dödliga skottet inprickat i crescendot på Turandot-arian ”Nessun dorma”. Och nej, här sover ingen. Det kan jag lova.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-07-31.

tom-cruise-mission-impossible-5-rogue-nation-2015