It Follows

USA 2014. Regi: David Robert Mitchell. Skådespelare: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto, Olivia Luccardi. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.40.

it_follows_ver7_xlg

I decennier har det gått tretton på dussinet av dödsmördarfilmer i vilka tonåringar slaktas bara för att de är naturligt kåta. Här är en till fast med en ny skruvning, en klurig kombination av John Carpenter-klassikern ALLA HELGONS BLODIGA NATT (Halloween, 1978) och japanska The Ring i vilken samlagsdebutanterna varken smittas med klamydia eller får en machete genom skallen. I stället drabbas de av en förbannelse.

När som helst och var som helst kan en mordisk demon dyka upp i olika mänskliga zombieskepnader som bara de drabbade kan se. Skulle den hinna ifatt väntar ond, plågsam död. Enda utvägen är att föra smittan vidare genom att ha samlag med någon annan.

Det låter förödande banalt, men David Robert Mitchell gör det mesta av uppslaget när han ratar rutinmässiga genreingredienser som chockeffekter, blodbad, spektakulära visuella tricks och ironiska blinkningar. De allvarsamma avsikterna signaleras direkt i den stämningsfulla öppningsbilden på en mörk gata i ett villaområde. Vi skulle kunna vara i Carpenters fiktiva Haddonville under Halloween 1978, men befinner oss i utkanten av krisande staden Detroit 2014.

Med enkla men raffinerade grepp bygger Mitchell sedan upp spänningen med att låta skräcken bryta in mitt i huvudpersonernas vardag. Tonen är rättfram, befriad från töntflabb och mot slutet rent av tragisk. Här finns inslag som påminner om både Stephen Kings Det och originalversionen av Cat People. Atmosfären är tät, olycksbådande.

I en melankolisk scen åker man runt i den forna bilmetropolens öde industrilandskap och förfallna villaområden till dova synttoner. Det förhöjer känslan av en framtid förlorad för tonårsgänget alldeles oavsett om de överlever den mer akuta dödsfaran.

Ett svagt slut drar ner betyget. Men fram tills dess är It Follows en frisk fläkt från en lovande ny talang.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-03-27.