Hotell Transylvanien 2

USA 2015. Hotel Transylvania 2. Regi: Genndy Tartakovsky. Röster i originalversionen: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez. Svenska röster: Kim Sulocki, Jesper Adefelt, Mikaela Ardai Jennefors. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.29.

hotel_transylvania_twoInte heller i uppföljaren har den svenska distributören lärt sig stava Transsylvanien på svenska. Fast det är filmens minsta problem. Det största heter Adam Sandler, som här lyckas med bedriften att göra världens tråkigaste skräckkomedi.

Sandler förpestar inte bara manus och produktion med sin mördande enfald. I det amerikanska originalet gör han dessutom Draculas röst. Det innebär en och halv timmes överväldigande längtan efter att någon ska komma in i handlingen med en spetsad påle. Tyvärr blir det inte så.

I stället tvingas publiken sega sig igenom ett håglöst försök till familjekomedi på tema trygghetsnarkomani. Det följer av att slackertrögskallen Johnny och Draculas dotter Mavis gifter sig, skaffar barn och en omvårdnadsångest av grällaste föräldratidningsmodell. När Dracula tar hand om barnpassningen ska det bli äventyrliga upptåg är det tänkt.

Kanske en kul idé, som dock får pyspunka i den här lama och tandlösa tappningen. En filmatisering av vilken slumpmässigt utvald myndighetsbroschyr som helst hade erbjudit mångfalt mer av nagelbitande raffel. För att inte tala om mer begåvad handling och dialog.

Ett bättre alternativ på temat är därför att införskaffa sextiotalsklassikern Familjen Addams på dvd. Trots att tv-serien har drygt femtio år på nacken framstår den som astronomiskt mycket djärvare, modernare och framförallt roligare än det här alltigenom obegåvade och menlösa dravlet.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-10-23.