Fantastic Four

fantastic_four_ver4_xlg

USA 2015. Regi: Josh Trank. Skådespelare: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Toby Kebbell. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.40.

Marvels tristaste seriefigurer har fått en omstart i den löpandebandsproduktion som lär vara planerad till år 2028. Storyn är en förbättring i jämförelse med det tidigare försöket, fast det säger inte mycket. De fyras gäng är yngre, faktiskt tonåringar, och det skulle inte förvåna om vi snart ser Little Fantastic Four i en dödsfajt mot Teletubbies.

2015 års upplaga öppnar med bakgrundsstoryn om hur de fick sina superkrafter och tog upp kampen mot ärkefienden Dr. Doom (Toby Kebbell). Så som det brukar gå till i Marvels antimilitaristiska berättartradition hamnar de och deras uppfinning – en teleportör som kan färdas till en annan dimension med obegränsade energiresurser – i klorna på Pentagons skrupellösa generaler. Och de tvingas även slåss mot sina uppdragsgivare.

Sedan 2009 är det dock Disney som drar i Marvel-trådarna. Knappast förvånande avrundas därför storyn av att Fantastic Four får sin egen forskningsanläggning mot att de förblir lojala till den amerikanska krigsmaskinen. Ett lätt-och-lagom-tonårsuppror passande för ett bolag som alltid predikat anpasslighet.

Regi, manus, skådespelarprestationer och visuella effekter är av standardformat men inget anmärkningsvärt. En medelmåttig film.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-08-07.