Familjen Bélier

la_famille_belier_ver3Frankrike 2014. La Famille Bélier. Regi: Eric Lartigau. Skådespelare: Louane Emera, Eric Elmosnino, Roxane Duran, François Damien. Åldersgräns: Barntillåten.

Småcharmig bagatell om hur tonåriga Normandie-flickan Paula (Louane Emera) uppmuntras av sin musiklärare (Eric Elmosnino) att utveckla sin sångbegåvning men tvekar att söka in vid prestigefyllda Radio Frances kör i Paris. Beslutet kompliceras av hennes dövstumma föräldrar, som gjort sig beroende av henne för att sköta gårdens ostproduktion. Dessutom är det kärleksstrul på skolan med körkollegan, den snygge men arrogante parisaren Gabriel (Ilien Bergala).

Klassisk landsbygdsfilm om mötet mellan land och stad korsar romantisk komedi i skolmiljö i en film till brädden fylld av galliska stereotyper upptinade från Asterix-seriealbumen. Familjen Bélier är som skräddarsydd av franska turistrådet, en temperamentsfull jordbrukarklan som älskar och grälar och knullar och gråter med jordskälvande grandeur. Här eggas kroppsspråket dessutom till alldeles särskilt yviga uttryck av att alla i familjen utom Paula är dövstumma.

Färgstarkast på bioduken är den lurviga vildpappan Rodolphe (François Damien), som i filmens roligaste scener kampanjar för att bli borgmästare – ett hopplöst företag då han anlitar traktens byfåne som sin teckentolk. Betydligt blekare är både Paula och hennes kärlekshistoria, och förödande för den förmodade känslokicken i finalen är hennes mediokra sångbegåvning.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-03-27.