Den stora nötkuppen

nut_jobKanada/Sydkorea 2014. The Nut Job. Regi: Peter Lepeniotis. Röster i originalversionen: Will Arnett, Brendan Fraser, Liam Neeson. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.26.

Om man vill ta upp konkurrensen med ledande animationsbolag som Disney/Pixar och DreamWorks då räcker det inte med hyfsad animation. Man måste ha en bra story också. Och det enda som är bra med den i Den stora nötkuppen är vad man snott från På andra sidan häcken. Förutom handlingens premisser känns även pärlbandet av slapstickartade actioninslag av Mission: Impossible-märke och finalens budskap om att gemenskap är bättre än egoism igen med råge.

Från de senaste årens löpande band-tillverkning av datoranimerad långfilm har man även lagt sig till med att fylla ut dötiden med poänglösa underlivsskämt samt fnissiga rap- och fisinslag. Möjligen kul för alla i kiss- och bajsåldern, såvida de inte tröttnat efter att ha sett alla de andra filmerna.

Avslutningen med den sydkoreanska världsplågan ”Gangnam Style” avslöjar att filmen knappast är ny. Faktiskt har den funnits tillgänglig på bluray/dvd sedan i fjol, och en uppföljare är redan på väg

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-07-31.

nut job