Den gode dinosaurien

good_dinosaurUSA 2015. The Good Dinosaur. Regi: Peter Sohn. Röster i originalet: Jeffrey Wright, Frances McDormand. Svenska röster: Magnus Roosmann, Livia Millhagen. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.40.

Sedan 1970-talet har forskare spekulerat över intelligenta dinosaurier som kunde ha utvecklats till att ta den plats som människan har idag. Om inte den där meteoriten hade slagit ner på jorden för 65 miljoner år sedan, vill säga. Heta kandidater är dinosaurier med komplex hjärna, stereoskopisk syn, tvåbensgång och handliknande griporgan. Troodon formosus, som levde under kritaperioden i dagens Nordamerika, är en av dem.

Fast det intresserar inte långfilmsdebuterande Pixar-regissören Peter Sohn och manusförfattaren Meg LaFauve. Deras val av super-dino faller i stället på 20 ton klumpiga sauropoder som påbörjat civilisationsbygget med att bli jordbrukare. De plöjer åkrar med huvudena och bygger hus med käftarna. Häpnadsväckande enfaldigt.

Men även bortsett från den fåniga premissen är Den gode dinosaurien en fantasilös historia, där räddhågsne sauropodungen Arlo spolas iväg av en flod och försöker hitta hem i sällskap med primitiva människobarnet Pricken. Storyn plockar bitar från Lejonkungen och Djungelboken utan att tillföra något eget. Eller något roligt.

Äventyret blir mest skrik och spring. Formgivningen med serietidningstecknade dinosaurier mot ett fotorealistiskt landskap skär sig. Sammantaget en likgiltig berättelse i fulkonstnärlig förpackning.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-12-31.