Cornelias kärlek

pozitia_copiluluiRumänien 2013. Pozitia copilului. Regi: Calin Peter Netzer. Skådespelare: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Ilinca Goya. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.52.

Luminita Gheorghiu (Herr Lazarescus död) lyser i rollen som titelpersonen i Calin Peter Netzers (Maria) senaste film Cornelias kärlek, en mångbottnad studie i makt och korruption. Vi introduceras till läkarhustrun Cornelia på hennes sextioårsfest med Bukarests grädda som gäster. Hon berättar om hur hemskt hennes högt älskade och enda son, 30-årige Barbu (Bogdan Dumitrache), behandlar henne, ger exempel på några av hans grova tillmälen och visar blåmärkena efter hans slag.

Som om det inte var nog får hon samma kväll besked om att Barbu kört ihjäl en fjortonårig pojke och sitter i ett häkte på landsbygden. Utan att tveka ger hon sig av för en räddningsaktion som strax förändrar bilden av henne som självuppoffrande mor. För väl där förvandlas hon till en mänsklig ångvält med skrupelfri rätt att köra över alla anständighetsgränser för att få sin vilja igenom.

Efter några smakprov på hennes manipulativa taktik av vädjanden, hot och mutor börjar vi förstå den fulla innebörden av hennes smeknamn ”Controlia”. Makt och kontroll är hennes livsluft, och genom hennes kontaktnät av folk på olika nyckelpositioner i samhället ger filmen en insyn i Rumäniens korruptionskultur. Här är det inget snack om att människor är olika värda, frågan är bara hur mycket en fattig död tonåring på vischan kommer att kosta.

Childs_Pose_02_MQMot slutet av filmen lägger Netzer in ett möte med den dödade tonåringens föräldrar som får en obehaglig underton av att vi nu känner Cornelia och hennes register av mimik, tonfall och formuleringskonst. Här passar verkligen filmens skakiga och nervöst flackande handkamera perfekt, men för att greppet ska få full effekt hade regissören behövt en mer varierad repertoar av bildinställningar och kamerakoreografi dessförinnan. Luminita Gheorghius rollporträtt är emellertid skäl nog att lösa biobiljett till denna fascinerande och rysningsframkallande enkvinnasshow.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet 2015-01-30.