Ceremonin

CERE_0012_ny.pdf2Sverige 2014. Regi: Lina Mannheimer. Medverkande: Catherine Robbe-Grillet, Beverly Charpentier, Dominique Corringer. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.14.

Sadomasochism har haft en lång kärleksaffär med såväl litteraturen som spelfilmen. Dokumentärer i ämnet är sällsyntare. Lisa Mannheimers Ceremonin handlar om 84-åriga dominatrixikonen Catherine – även känd som författarpseudonymen Jeanne de Berg – änka efter författaren, regissören och akademiledamoten Alain Robbe-Grillet.

Deras relation nämns dock bara i förbigående, utan koppling till hans romaner och filmer. Trist med tanke på sadomasochismens centrala roll i hans verk. I stället försöker filmen fånga vad som driver sadisterna och masochisterna via intervjuer med Catherine och hennes devota krets blandade med iscensatta dominansritualer.

Tyvärr ger denna parad av talande huvuden inte mer än en broschyrtext från RFSL. Det handlar om förtroende, att lämna över sig själv i någon annans händer, att släppa kontrollen och så vidare. Ritualerna påminner om de hemliga överklassorgierna i Eyes Wide Shut, fast tråkigare eftersom sex stannar vid mänskliga möbelarrangemang, djurlekar och ett tyst dansnummer.

Snarare än vild njutning förmedlar bilderna bister sammanbitenhet. Deltagarna ser ut att vara på jobbet en måndagsmorgon, inte uppslukade av extas en lördagskväll. Det är svårt att se lockelsen i dessa dystra tillställningar, inramade av en stram, högborgerlig miljö. Filmen fångar den inte.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet 2015-02-13.