2015 års bästa långfilmer

Den där årliga listan som alla tidningar måste publicera och som alltid utelämnar en massa andra intressanta filmer som man kommer till att tänka på när man läser den.

citizenfour7
CITIZENFOUR
Laura Poitras, USA
”Det största förtryckarvapnet i mänsklighetens historia”, kallar Edward Snowden NSA:s globala övervakningssystem. Intervjufilmen avslöjar en värld på väg in i George Orwells dystopiroman 1984, något som bekräftades av den politiska tystnad som mötte hans avslöjanden och rop på asyl. ENGLISH VERSION OF MY ORIGINAL REVIEW.

tjuvheder 3
TJUVHEDER
Peter Grönlund, Sverige
Social indignation möter nervig thriller när en ensemble av för detta missbrukare backar upp filmens huvudrollsinnehavare i en oförglömlig skildring av ett svensk klassamhälle som backat tillbaka till 1800-talet.

F-ret_Shaun3
FÅRET SHAUN
Nick Park, Storbritannien
Slapstickfest i Chaplins anda för alla från två till hundratvå när otrendige bonden på Shauns gård tappar minnet och blir hårfrisören på modet i storstan. Fårflocken kommer till hans undsättning men ställer förstås till med mycket underhållande anarki på vägen.

ex-machina 1
EX_MACHINA
Alex Garland, Storbritannien
Efterlängtad av alla som törstar efter intelligent science fiction och högaktuell med tanke på den snabba utvecklingen för artificiell intelligens. Lysande manus och skådespelarregi av psykologiskt maktspel med filosofiskt utmanande frågeställningar.

Selma

SELMA
Ana DuVernay, USA
Drabbande tidsbild av den afroamerikanska medborgarrättskampen under Martin Luther Kings ledning i amerikanska Södern år 1965. Under filmens gång ser vi ett  kalejdoskop av livsöden och personporträtt som fördjupar förståelsen av de fruktansvärda livsvillkor som låg bakom rörelsen.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-12-13.