The Expendables 3

expendables_three_ver4USA/Frankrike 2014. Regi: Patrick Hughes. Skådespelare: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Kelsey Grammer. Åldergräns: 15 år. Längd: 2.06.

Eftersom filmerna är lika spännande som ett löst korsord förvånar det inte att medieintresset helt ligger på vilken B-kändis som platsat eller inte platsat på gubbactionkalaset för året. Bruce Willis checkade ut då hans godispåse var en miljon dollar för lätt. I stället anslöt Harrison Ford och ett gäng yngre förmågor med talanger tillräckligt blygsamma för att stå i skuggan av de gamla köttbergen.

Skurkrollen tilldelades Mel Gibson, som knappast behöver anstränga sig för att spela skogstokig. Mer förvånande är se begåvade namn som Antonio Banderas och Wesley Snipes villiga att axla roller skräddarsydda för entoniga actionvrak som Steven Seagal eller Wings Hauser. Men det verkligt sorgliga är att den kampsporttalang som faktiskt finns i rollistan inte tas till vara.

Jet Li tillhörde en gång världseliten i wushu, och såväl Dolph Lundgren som Wesley Snipes har svart bälte – 3:e respektive 5:e dan – i karate. Här finns alltså ett gediget underlag för att iscensätta närstridsscener av toppklass. Tydligen ointressant för filmmakarna. Det enda vi serveras är ett pärlband av löjeväckande, hafsigt filmade och klippta rallarslagsmål.

Till det kommer ska läggas de förväntade och högst rutinmässiga förnöjelserna med masslakt och skrotsymfonier. Alla får mörda och springa från explosioner.

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-08-15.