Teenage Mutant Ninja Turtles

teenage_mutant_ninja_turtlesUSA 2014. Regi: Jonathan Liebesman. Skådespelare: Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Alan Ritchson. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.41.

För trettio år sedan kravlade fyra tonåriga, muterade ninjasköldpaddor med namn efter renässanskonstnärer in i serietidningsälskarnas hjärtan. Ett popkulturellt gatsmart, självironiskt och replikvasst påhitt som på ett decennium vissnade från levande kultfenomen till utslätat varumärke. År 2007 försökte Warner Bros. återuppväcka serien i en animerad långfilm, resultatet blev magert.

Nu har Paramount och Michael Bay köpt filmrättigheterna, och med Bay-lärjungen Jonathan Liebermans (Battle: Los Angeles) i registolen försöker man starta om med skådespelare i motion capture-dräkter överförda till datoranimerade figurer. Dessvärre lider omstarten av Bays Transformers-sjuka, något som förgiftat alla eventuella ambitioner:

Likgiltiga rollfigurer spelade av nollställda skådespelare. En löjligt förutsägbar handling repriserad från femtioelva tidigare actionrullar och med lika många logiska hål. Samt irriterande produktplaceringar och stendöd humor.

Det enda som möjligen väcker publiken innan den än en gång somnar till Megan Foxs plutmunsposer och William Fichtners patenterade skurkminer är de bullrande actionscenerna, skräddarsydda för att bli åkturer på världens stora nöjesfält. Men jag tvivlar. En film som om och om och om igen tvingar de ursprungligen rappkäftade huvudsköldpaddorna att stanna upp handlingen för att förklara eller ursäkta sina redan lama upptåg och övertydliga vitsigheter är hopplöst förlorad från första bildrutan.

Rekommenderas endast för den som tycker att en budget på 125 miljoner dollar är ett tillräckligt skäl för att slå ihjäl 101 minuter av livet.

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-08-08.