Rio 2 – prövar vingarna i Amazonas

rio_twoUSA 2014. Rio 2. Regi: Carlos Saldanha. Röster i originalversionen: Anne Hathaway, Jesse Eisenberg, Jemaine Clement, Jamie Foxx. Svenska röster: Ola Forssmed, Pernilla Wahlgren, Fredde Granberg, Josephine Bornebusch. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.41.

Redan Rio var medelmåttig, men några fyndiga action- och musikalnummer lyste i alla fall upp lunken mot det förutsägbara slutet. Tvåan bjuder inte på något som livar upp den sega storyn om familjen av sällsynta papegojor i Rio som letar släktingar i Amazonas djungler. Inte ett inspirerat skämt. Inte ett minnesvärt musikalnummer. Inte ett sånginslag befriat från hoppackade grötrim.

Lika slätstruket är ett pop-ekologiskt budskap, där våra hjältar vinner en lättköpt seger över det onda skogsbolaget. Det enda notabla är konfliktens etniska krydda: de miljöaktivistiska biologerna från storstaden som hjälper huvudgojorna har ett mer nordeuropeiskt utseende, medan de elaka skogsavverkarna är idel svartmuskiga latinostereotyper som hämtade ur filmhistoriens dammigaste skurkgalleri.

I övrigt är Rio 2 som gjord för att gå till filmhistoriens arkiv över likgiltigheter. En skvalfilm för okoncentrerad konsumtion via allehanda digitala plattformar. Den kräver inte mycket engagemang och ger ingenting särskilt i gengäld heller. Efter en gäspning är den glömd.

©Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-04-11.