Postis Per – filmen

postman_pat_the_movie_ver4Storbritannien 2014. Postman Pat, the Movie. Regi: Mike Disa. Svenska röster: Linus Wahlgren, Louise Raeder, Claes Ljungmark, Erik Ehn. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.21.

Postis Per i extreme makeover. Borta är den kantiga dockanimationens charm som passade perfekt för seriens knarriga sagobild av ett gemytligt landsbygds-England. Den har ersatts med en datoranimation kemiskt befriad från all mänsklig hantverkskänsla.

Resultatet är plastigt, milt uttryckt, och det är ironiskt med tanke på filmens högteknologiska skräckvision. Som kommentar till den skandalartade privatiseringen av ärorika Royal Mail, handlar nämligen filmen om hur Pers postkontor i idylliska Grönby tas över av en ung och råbarkad entreprenör med vinstmaximering som sin livsluft. Alla ersätts med maskiner, inklusive Per, och snart sprider Robot-Per skräck på bygden.

Intressant nog ser ingen i byn skillnad på Per och hans demoniskt grinande kopia. För samtidigt har också Per själv strömlinjeformats som mediekändis i en talangtävling och varumärke för postfirman (vilket tv-serien också varit för Royal Mail).

Dystopin och de många kulturreferenserna – till exempel att Per läser den erotiskt hårdkokta romanen Postmannen ringer alltid två gånger på fritiden – kan vara småkul för de vuxna. Men nu riktar sig Postis Per till barn innan skolåldern, och de hade nog bättre uppskattat en mer handfast, fysisk humor. Av det återstår däremot ytterst lite.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-06-13.