Pingvinerna från Madagaskar

USA 2014. Penguins of Madagascar. Regi: Eric Darnell & Simon J. Smith. Röster i originalversionen: Tom McGrath, John Malkovich, Benedict Cumberbatch. Svenska röster: Mikael Tornving, Kristian Ståhlgren, Fredrik Hiller. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.35.

Walt Disneys praxis om att ge tecknarna en extra slant för varje skämt de kom på till en film verkar ha tagits över av producenterna till Pingvinerna från Madagaskar. Inte sedan Shrek har man packat en film med så mycket vitsigheter och gags.

Efter en fejkdokumentär prolog, där de fyra actionpingvinerna ger sig av från Sydpolen för att söka äventyret, flyttar handlingen fram några år till konfrontationen med den galne vetenskapsbläckfisken Dr. Octavius Bläck, kallad Dave. Viss hjälp och en hel del konkurrens om hjältestatusen får pingvinerna från Mission: Impossible-liknande agenterna i Nordanvinden, ledda av en varg som är så hemlig att han kallas… Hemlig.

Actionfilmens alla klichéer, stereotyper, jakter och knasiga teknoprylar parodieras i halsbrytande tempo och till ackompanjemang av rappa, ofta fyndiga replikdueller. Filmen hämtar inte andan förrän under eftertexterna, som i gengäld är lika tråklånga som i Hobbit-filmerna. Ett varningens ord bara till er som skyndar snabbt mot utgången: dröj någon minut för inte missa en kort epilog ett stycke in i textmassan.

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-12-23.