Losers

losers 2Sverige 2014. Regi: Mattias J. Skoglund & Markus Marcetic. Skådespelare: Isabelle von Saenger, Anna Svensson, Per Åkerström, Andreas Borg. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.13.

Den här ultralågbudgetfilmen från Dalarna av idel debutanter både framför och bakom kameran utspelas på en Starta eget-kurs i Borlänge under krisåret 1992. Men den lika gärna kunde speglat de senaste årens entrepenörsutbildningar.

Ex-kustjägaren Jonas (Per Åkerström) har en idé om vildmarksäventyr som teambuilding för företag, och eftersom kursledaren Åsas (Isabelle von Saenger) hormoner porlar lite extra i hans närhet får han testa idén över en helg med henne och kursdeltagarna som försöksdjur. Om allt går i lås, kan Åsa kanske rent av få någon ensam stund med sin favoritelev i sommarskogen. Inte oväntat hamnar emellertid gruppen snart lika vilse som kursen och börjar gå varandra på nerverna.

Det börjar med en nervig atmosfär som gör att alla farhågor om en vildmarkssällskapsresa av gammal avslagen nypilsnermodell kommer på skam. Gruppen spirar av intriger och maktspel och slumrande vansinne, bland annat i form av en elitsoldat-wannabee som sett First Blood några gånger för mycket.

Men av de många ansatserna till svensk sommarsynd och mordisk lappsjuka blir det inte mycket. Det är som om man hade velat göra en thriller – en svensk Den sista färden, möjligen – men bara kommit halvvägs i manusarbetet. Där någonstans mitt i alla ofärdiga skisser till dramatiska komplikationer tog både idéerna och pengarna slut.

Plötsligt lommar filmen tillbaka till civilisationen igen. Inte så lite snopet. Och förvirrande. Inte bara några trådar hänger lösa utan hela filmen.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-05-30.