Lone Survivor

USALone Survivor poster 2014. Regi: Peter Berg. Skådespelare: Mark Wahlberg. Taylor Kitsch, Ali Suliman, Eric Bana. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.01.

”Based on true events”, heter det i inledningen till filmatiseringen av fyra Navy Seals-soldaters insatser under Operation Red Wings den 28 juni 2005 i Afghanistan. Redan källan, överlevaren Marcus Luttrells bok – spökskriven av romanförfattaren Patrick Robertson – kritiserades för sina överdrifter. Filmversionen går ännu längre, bl.a. i förvandlingen av en handfull talibaner till ett hundratal, uppförstoringen av stridernas längd och våldsamhet samt det groteska förvärrandet av Luttrells skador.

Filmens sponsor är inte oväntat den amerikanska försvarsmakten. De har låtit regissören Peter Berg (megafloppen Battleship) filma delar av Navy Seals-träningen till filmens förtexter och försett inspelningen med vapen, uniformer, fordon, helikoptrar och statister. Uppgraderingen av hjältemodet och lidandet är som gjort för en tillrättalagd rekryteringsfilm. Följaktligen används filmen nu på Navy Seals hemsida.

Sett i ljuset av Full Metal Jacket, ter sig Lone Survivor som en korkad version av Kubricks klassiker. Kadaverdisciplinen och machotugget hyllas. Den till synes urklantiga operationen glorifieras. Striderna skildras som tillrättalagda datorspel, där ett oräkneligt antal afghaner dör som flugor medan de tre amerikaner som skjuts ihjäl skildras i sakralt musiksatta slow-motionbilder som lidande kristusfigurer. Stötande banalt.

© Michael Tapper, 2014 Sydsvenska Dagbladet 2014-02-14.