Jag ser dig

affisch_JSD_FINAL_001_A3.inddSverige/Norge 2014. Regi: Sylvelin Måkestad. Medverkande: Rena Kathleen, hennes mamma och pappa, Anita Svenningsson, Filip Skiöld Bengtsson. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 78 minuter.

Jag ser dig har sedan premiären den 29 september i Leksand har turnerat runt i Sverige för att introducera en ny digital syntolkningsteknik tillgänglig via mobiltelefon. Men filmen vänder sig inte bara till en publik av synskadade, utan är i högsta grad också sevärd för oss med synen i behåll. Det intima porträttet av blinda Rena Kathleen visar nämligen på hur stora hinder som fortfarande finns i samhället för synskadade.

Filmen är inspelad under några år och följer Rena från gymnasiet till en darrig start på lärarutbildningen vid Högskolan i Jönköping. Det är en uppbrottstid i många avseenden. Bort från de snälla men överbeskyddande föräldrarna. Bort från mobbingen och utfrysningen på gymnasiet. Bort till en ny stad och ett nytt liv. Som tur är har den viljestarka Rena hittat sin förebild i en blind engelskalärare.

Slutet lämnar Rena tvekande vid ett nytt vägskäl i livet, men hennes beundransvärt envetna vilja att spränga omvärldens begränsningar är oförminskad. Viktig som inspirationskälla för andra unga synskadade, men också som uppmaning till förändring av en inskränkt och fördomsfull omvärld. En film som borde vara given som skolbio.

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-12-05.

jag ser dig 2