Freak Out

Freak Out 1 litenSverige/Danmark/Norge/Tyskland/Storbritannien/Österrike/USA/Schweiz. Regi: Carl Javér. Ida Hoffmans berättarröst: Iben Hjelje. Längd: 1.29.

År 1900 köper en grupp personer ur bildad medelklass en kulle vid Locarno i Schweiz som de döper till Monte Verità – Sanningens Berg. Där ska de leva av naturen, äta vegetariskt och praktisera fri kärlek. När de öppnar en retreat med restaurang blir platsen snart ett trendigt semestermål för Europas kulturelit, bland andra Herman Hesse, Carl Jung, Paul Klee, Lev Trotskij och H.G. Wells.

I en mix av stillbild, film och animation skildrar Freak Out Monte Verità-kollektivet som förebilden för hippierörelsen och gröna vågen. Många samtida med liknande idéer flyttade mycket riktigt från Tyskland till Kalifornien för att undgå inkallelsen vid första världskriget, så kopplingen är tydlig. Men det är långt ifrån hela historien.

För filmen missar att sätta in den här spretiga reaktionen mot det moderna industrisamhället i ett idéhistoriskt sammanhang, från Jean-Jacques Rousseau till franska revolutionen och vidare under 1800-talet till framväxten av socialistiska och anarkistiska rörelser. Visst chockerades borgerskapet över Monte Veritàs bohemiska livsstil på tvärs mot kärnfamiljsidealet, men den verkliga sprängkraften låg i ifrågasättandet av föregivet naturliga hierarkier och maktordningar. Och det ledde också till intern splittring i rörelsen.

Några av Monte Verità-aktivisterna stod på kommunisternas sida i spartakistupproret 1919 medan andra blev marionetter i Nazitysklands kulturpropaganda. Orsakerna till det hade man gärna fått klarlägga i denna annars påhittigt berättade och underhållande dokumentär.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-04-25.